Ziua Internațională a Dunării!

ImageÎn fiecare an, la sfârșitul lunii iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), se aniversează Ziua Internațională a Dunării, eveniment care marchează semnarea, la Sofia, în anul 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Fluviul Dunărea este al doilea ca lungime din Europa după Volga, fiind singurul de pe bătrânul continent ce curge de la vest la est. Izvorăște din munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri — Brigach și Breg, ce curg de sub vârful Kandel (1.241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) în curtea castelului Fürstenberg.
Important drum fluvial internațional, Dunărea trece prin zece țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți în alte șapte state. Fluviul traversează patru capitale — Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
Dunărea deține o parte importantă din comorile naturale ale Europei, fiind considerată un adevărat adăpost pentru numeroase ecosisteme valoroase, în timp ce partea sectorului inferior al fluviului este considerată cea mai bogată în biodiversitate și, totodată, cea mai vulnerabilă.
Luncile fluviului oferă multiple beneficii, de la purificarea apei, până la pescuit și recreere, în timp ce sistemul de râuri din bazinul Dunării oferă apă potabilă pentru 20 milioane de oameni, conform datelor WWF România.
La ediția cu numărul zece a Zilei Internaționale a Dunării, organizația noastră omonimă își propune să serbeze această ocazie specială prin evenimente în care este vorba despre o viață sănătoasă prin sport, artă, cultură, lucruri inedite legate de Dunăre și un eveniment ecologic prin care dorim să impulsionăm comunitatea pentru a păstra cât mai bine mediul înconjurător și a oferi fluviului ce ne definește identitatea locală și națională respectul cuvenit.

Ciprian Ilie.

Foto © Nicolae Tudor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s