2015 este Anul European pentru Dezvoltare

Ieri am fost la conferinta “Storytelling – Power to the people in international development”, evenimentul oficial de lansare al Anului European pentru Dezvoltare în România. Andreea Raicu, Ştefan Relu Mihalache (CONNECT-R) si Horatiu Ticau (co-fondator al CROS Learning House) sunt Ambasadori ai Solidaritatii Internationale.


Ministrul afacerilor externe, domnul Bogdan Aurescu, a subliniat importanta asigurarii securitatii in regiune (n.a. – Europa de Est) si cooperarii internationale pentru dezvoltare. Alaturi de dansul au prezenti Angela Filote, seful Reprezentanței Comisiei Europene in Romania, Olivia Baciu, Președinte Federatiei Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) si Ionut Sibian, director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).
Angela Filote, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ne-a spus ca voluntariatul contribuie la schimbarea din jurul nostru si ca luna februarie este luna educatiei. Mai mult de atat, ne putem implica in Anul European al Dezvoltarii prin voluntariat in afara tarii (EVS), facand donatii sau activand in ONGuri. Alte idei :
• 84% dintre romani considera importanta ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare, dar cred ca asta e treaba UE / Guvernului;
• Doar 6% dintre romani se implica personal in ajutorarea oamenilor din tari sarace 6% (vs 36% in UE);
• 1,2 miliarde de oameni traiesc în saracie lucie, iar unul din opt nu are ce manca;
• Saracie extrema inseamna sa ai mai putin de 1,25 dolari pe zi pentru trai.

De la Olivia Baciu am aflat ca FOND sustine dezvoltarea durabila prin evenimente si forumuri (ex. Black Sea NGO Forum).
Silvia Cambie, consultant de comunicare cu campanii realizate pentru Comisia Europeana si agentii ONU, a deschis panelul “Storytellers”. Aceasta ne-a vorbit despre importanta tehnologiei in activitatea jurnalistilor, subliniind faptul ca acestia vor folosi din ce in ce mai mult retelele sociale pentru a comunica (detalii aici).
Lina Ben-Mhenni, nominalizata la Premiul Nobel pentru pace pentru contributia sa la revolutia tunisiana, a fost singurul blogger care a scris despre masacrele din Tunisia (din orasele tunisiene Kasserine și Regueb, unde forţele guvernamentale au masacrat protestatarii împotriva regimului Ben Ali). Aceasta ne-a spus ca imaginile si clipurile realizate de ea au fost preluate de mass-media internationala si ca beneficiaza de protectia politiei (chiar si pe drumul aeroport – acasa).
Informatii despre Anul European al Dezvoltarii gasiti aici; hashtag-urile oficiale sunt #EYD2015 (international) si #AED2015 (Romania).

 

Echipa Dunare.EDU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s